Het opleiden van personeel is belangrijk. Zeker in de wereld van de zorg. Deze wereld is zo dynamisch en als je denkt dat je eindelijk alles onder de knie hebt kun je weer opnieuw beginnen met alles op orde krijgen. Er is dan wel weer een financier die zijn inkoop omgooit of een aanpassing in de wet- en regelgeving. Dit maakt het complex, maar des te leuker vinden wij! Wij zijn het alleen helemaal oneens met de opleidingen die aangeboden worden voor backoffice personeel van zorgorganisaties en gemeenten in de JW, Wmo en Wlz.
Om je uit te leggen hoe onze opleidingen tot stand zijn gekomen en deze niet ‘even’ in elkaar zijn gezet nemen we je mee in het verleden…..
Sandra
Ik begon met werken op de zorgadministratie toen ik 17 jaar oud was. Mijn verhaal begon bij Sterk Huis in Goirle. Een mooie kans die ik heb gekregen en die mij heeft gebracht waar ik nu sta. Als je goed rekent dan lees je dat ik al werkzaam was voor de transitie van de (jeugd)zorg en dat ik de hele transitie hebt meegemaakt. Ik heb deze zelfs bij Sterk Huis mogen begeleiden. Een hele uitdaging, maar wat genoot ik ervan! Dit was het ik had mijn roeping gevonden. 20 jaar later nog steeds werkzaam binnen zorgorganisaties en gemeenten. Ik heb alle functies al mogen vervullen van inkoper tot aan financial controller en alles daartussenin bij meer dan 20 zorgorganisaties/gemeenten in Nederland.
Het was alleen een beetje eenzaam in je eentje in je eigen bedrijf en echt innoveren deed ik ook niet aan. Toen was daar Linda!
Linda
Ik heb een achtergrond in de zorg als verpleegkundige, coach van zorg innovatie centra en als programmaleider van de verpleegkundige beroepsontwikkeling. Ik heb meer als 17 jaar mogen werken bij het ETZ (Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis) in Tilburg en heb een zorghart dat overstroomd van betrokkenheid. Ik wil er alles aan doen om de hulp vragende mens in Nederland een zo goed mogelijk traject aan te bieden en hen geen lasten te laten ondervinden van de grote paarse krokodillen.
4 jaar geleden ben ik ingestapt bij Buro Bressers. Sandra (tevens mijn zusje) was al enige tijd aan het sparren met mij over de groei van Buro Bressers. Samen begonnen we na te denken over hoe we ervoor konden zorgen dat we zoveel mogelijk mensen mochten begeleiden in hun carrière als medewerker van een backoffice van zorgorganisaties en gemeenten.
Het ontwikkelen van diverse opleidingen
Linda had een geweldig plan bedacht, maar nu moesten we dit nog gaan uitvoeren. Ik wist meteen dat dit de reden was dat wij samen moesten werken in 1 bedrijf en onze krachten moesten bundelen.
Sandra de lopende encyclopedie en Linda de coach en de bouwer. Een powerkoppel als zeg ik het zelf 😉.
2,5 jaar geleden zijn Linda en ik begonnen aan het maken van onze opleidingen. We zijn niet over 1 nacht ijs gegaan. We vonden dat we echt alles tot in de puntjes moesten regelen en echt anders wilde zijn dan de andere aanbieders van opleidingen. Urenlang brainstormsessies gehad en weekjes doorgebracht in een hutje op de hei, om zo min mogelijk afleiding te hebben. Met alle white papers die wij hebben gemaakt kunnen we een nieuwbouwwijk van behang voorzien. Maar het resultaat mag er wezen!
De opleidingen
De opleidingen waren geschreven en de leeromgeving was gebouwd. We gingen Live! Wat een trots moment was dat zeg. Na 2,5 jaar stond daar ons product. Onze eigen gemaakte opleidingen, gemaakt met liefde voor de zorg. Gebouwd met een hele lange adem. Eindeloos aangepast, omdat het nooit goed genoeg was. Een kennisbank erbij ontwikkeld, omdat we mensen zijn en geen machines die alles maar kunnen onthouden en doodmoe worden van die 100000 post-it briefjes aan onze schermen. Maar wat een resultaat.
Opleidingen die er echt toe doen. Opleidingen die echt praktijkgericht geschreven zijn. Opleidingen waarin geen nice to know informatie wordt gedeeld, maar need to know. Opleidingen die je niet leren om op de juiste knoppen te drukken, maar theorie die je laat nadenken over waaróm je op die knoppen moet drukken of waarom niet. Wat zijn de gevolgen van acties die je uitvoert? Waar zitten de gaps in het proces en wat doe je hieraan? Hoe voorkom je pleisters plakken bij je declaraties en je verantwoordingen? Hoe voorkom je de grote bulk euro’s aan niet gefinancierde zorg?
Ik zei het toch….need to know!
Als je jezelf nog steeds afvraagt na het lezen van deze blog waarom het belangrijk is om je personeel op te leiden en dit te doen met een opleiding die echt, maar dan ook echt goed is hebben we hieronder de belangrijkste items voor je op een rij gezet:
